Belgium Startpage
Image default
Sport

Welk deel van het lichaam train je met een crosstrainer?

Welk deel van het lichaam train je met een crosstrainer?

Een crosstrainer is een cardiovasculair apparaat, dat twee handvatten en twee voetpedalen heeft. Om het apparaat te kunnen bedienen, beweeg je de handvatten heen en weer, terwijl je tegelijkertijd de pedalen naar beneden drukt. Niet alleen verbeter je door het trainen op de crosstrainer je aërobe capaciteit, je traint ook meerdere spieren.

Gelijkstelling

Conventionele cardio-oefeningen zoals hardlopen, wandelen en fietsen hebben, aërobisch gezien, allemaal hetzelfde effect op het lichaam. Het grootste verschil is alleen de manier van impact, die het heeft op het lichaam en de soort spieren die je traint. Wanneer je loopt of hardloopt, train je vooral de spieren in je onderlichaam. Tijdens een training op een crosstrainer, train je niet alleen het onderlichaam maar train je tegelijkertijd ook het bovenlichaam.

Het trainen van specifieke spieren

De spieren van het onderlichaam, die je vooral traint met een crosstrainer, zijn de billen, de quadriceps, de hamstrings, de kuitspieren en de voorste scheenbeenspieren. Ook train je de spieren in je billen en de hamstrings vlak daaronder. Beide spieren worden met heupextensie geactiveerd. Dit vindt plaats wanneer je, tijdens het maken van de stappende beweging op de crosstrainer, je dij naar achteren beweegt.

De quadriceps zitten aan de voorkant van de dijen en deze spieren beweeg je als je met je knie je onderbeen strekt. Dit gebeurt als je je been naar voren beweegt. De kuitspieren zitten aan de achterkant van de onderbenen en de voorste scheenbeenspier zit aan de voorkant van de schenen. Beide spiergroepen zullen tijdens je training op de crosstrainer je onderbenen stabiliseren. De rectusabdominis en de schuine buikspieren zijn twee spieren in je kern, die het lichaam in balans zullen houden en voor de juiste uitlijning zorgen. De spieren die je zult trainen in je bovenlichaam, zijn de brede rugspier of “lats” genoemd, de borstspieren, de triceps en de biceps. De lats zijn de spieren die een “V” op je rug vormen en worden, elke keer als je de handvatten in de richting van je lichaam trekt, aangespannen en dus getraind. Dit is ook de beweging die de biceps traint. De triceps, aan de achterkant van de bovenarmen, zullen in harmonie samenwerken met de borstspieren, terwijl je de handvatten van je crosstrainer naar voren duwt. De “pecs” is een ander woord voor je borstspieren.

Variaties

Crosstrainers worden geleverd met handgrepen, in het midden van het apparaat, net onder de console. Door deze handgrepen op het moment dat je de pedalen induwt in je handen te nemen en heen en weer te bewegen, kun je het bovenlichaam een workout geven. Dit zorgt ook ervoor dat je door de beweging, die je hebt ingenomen op het apparaat, je bilspieren, de hamstrings en de quads extra zult aanspannen. Je moet tijdens je training af en toe van richting veranderen, zodat je steeds andere spiergroepen zult trainen. Om aan je evenwicht te werken en méér nadruk te leggen op de ene zijde van je lichaam, druk je het pedaal in met één been in de lucht achter je. Hierdoor moeten je kernspieren hard werken, om te zorgen dat je niet omvalt.

Spieruithoudingsvermogen

Je spierkracht wordt opgebouwd door het tillen van zware gewichten met weinig herhalingen. Je spieruithoudingsvermogen wordt opgebouwd door het doen van veel herhalingen met juist een lichte weerstand. Als je dus langere tijd met lichte weerstand aan het trainen bent op je crosstrainer, bouw je meer spieruithoudingsvermogen op. Dit betekent niet dat je ook je spiermassa zult vergroten door het trainen op een crosstrainer.

Voordelen

Er zijn twee grote voordelen verbonden aan het trainen op een crosstrainer. Allereerst, kun je, als je een drukke agenda hebt, zelf bepalen wanneer je traint. Gebrek aan tijd is een veel voorkomend excuus voor mensen om niet te sporten. Je kunt een crosstrainer ook gemakkelijk bij je thuis neerzetten, dus dat hoeft geen probleem meer te zijn. Het tweede voordeel is, dat je tegelijkertijd je spieren in je boven- en onderlichaam kunt trainen, waardoor je gemakkelijk in slechts 30 minuten een full body workout kunt voltooien. Een ander groot voordeel van een crosstrainer is, dat het een lage impact creëert. Trainen op een crosstrainer is minder belastend voor je knieën, je heupen en de rug dan bijvoorbeeld het lopen op een loopband. Dit maakt het ook mogelijk voor mensen met gewrichtsproblemen om calorieën te verbranden en hun spieren te versterken, zonder afbreuk te doen aan de gezondheid van hun botten en gewrichten.

Klik snel op deze link om op crosstrainerinfo.nl/ een crosstrainer te kopen.

http://crosstrainerinfo.nl