Belgium Startpage
Image default
Bedrijven

Waar en hoe wil je bevallen?

Vroeger was alles anders dan nu. Vroeger was het normaal dat een bevalling bij de vrouw thuis plaats vond. Tegenwoordig heb je de keus wat betreft waar en hoe. Wil je thuis bevallen, in je eigen bed? Of kies je liever voor een bevalling in het ziekenhuis? Als je medische situatie het toe laat, kun je thuis bevallen. Maar waarom kiest de ene vrouw voor een bevalling in het ziekenhuis, en weer een ander voor een thuisbevalling? En hoe verloopt een bevalling eigenlijk?

Thuis of in het ziekenhuis?

Ga je binnenkort bevallen en weet je nog niet waar je dat wil doen? Het is verstandig om hier heel goed over na te denken. Je moet je immers veilig voelen tijdens de bevalling. De één voelt zich thuis veiliger, de ander is beter af in een ziekenhuis. Als je zwangerschap voorspoedig verlopen is zonder ernstige zwangerschapsklachten en er tijdens vorige bevallingen geen problemen waren, mag je gerust thuis bevallen. Kies je voor een thuisbevalling en voelt deze keuze op het laatste moment toch nog verkeerd? Of andersom? Dat is geen probleem, je kunt op het moment zelf nog beslissen wat je het fijnst vindt. Jouw gevoel en de gezondheid van moeder en baby zijn het meest belangrijk.

Het verloop van de bevalling

Hoe verloopt de bevalling eigenlijk? Het is zowel voor de papa als de mama een zeer bijzondere ervaring. Je hebt immers de nodige benodigdheden in huis, maar hoe nu verder? Als je merkt dat de uitdrijving gaat beginnen, gaat de verloskundige met jou op zoek naar een houding die prettig is voor jou. Als dit je eerste bevalling is, is een verticale bevalling het best. Je perst immers op een natuurlijke manier, waardoor je veel beter voelt in welke richting je moet persen. Het is wel vervelend dat je tussen de weeën door niet op bed kunt liggen, doordat je staat of bijvoorbeeld op een kruk zit. Daarom wordt er soms gekozen voor verticaal, met tegen het einde horizontaal.

https://www.debakermolen.nl/