Belgium Startpage
Image default
Banen en opleidingen

Vind werk in België Vacatures.today

 

Vind werk in België met deze complete gids voor banen in België, inclusief Belgische banenwebsites, wervingsbureaus, de banen in de vraag, de lokale arbeidsmarkt en de vergunningen die nodig zijn om in het land te werken.

 

Veel buitenlanders vinden gemakkelijk werk in België en de kansen om een baan te vinden in de belangrijkste steden van België, met name banen in Brussel, worden vergroot door het uitgebreide internationale zakenleven en de aanwezigheid van de Europese Unie (EU).

 

Deze gids voor banen in België bevat onderwerpen als:

 

Werk in België

 • Hoe vind je banen in België
 • Zelfstandigen en freelancen in België
 • Stages, stages en vrijwilligerswerk in België
 • Solliciteren in België
 • Ondersteuning bij het zoeken naar een job in België
 • Vereisten om in België te werken
 • Een baan beginnen in België
 • Handige bronnen

 

Werk in België

Met veel EU-instellingen, de NAVO en tal van andere grote internationale organisaties en multinationale bedrijven die in Brussel zijn gevestigd, zijn er in België heel wat banen voor buitenlanders.

 

In een land met drie officiële talen en nog veel meer die worden gebruikt in de kosmopolitische hoofdstad Brussel, geeft u uzelf de beste kans om een ​​baan te vinden in België als u over goede talenkennis beschikt; je zult ook concurreren met de lokale bevolking die typisch tweetalig of meertalig is, inclusief een behoorlijk niveau van Engelse taalvaardigheid, wat betekent dat er meer concurrentie kan zijn voor banen in België voor Engelssprekenden.

 

Arbeidsmarkt in België

Sinds mei 2020 bedraagt ​​het werkloosheidspercentage in België 5,4%, lager dan het EU-gemiddelde van 6,7%. De jeugdwerkloosheid (onder de 25 jaar) is met 13% echter meer dan het dubbele van dit percentage.

 

De meeste Belgen werken in de dienstensector: juridisch, bankwezen, media en toerisme. Bovendien werkt ongeveer een kwart in de industrie, waaronder textiel, glas, techniek, autoassemblage en chemicaliën. De Belgische regering houdt een lijst bij van sleutelsectoren in België.

 

Er zijn in België tal van grote bedrijven gevestigd, waaronder:

 

 • Anheuser-Busch InBev (brouwen)
 • Proximus (telecom, voorheen Belgacom)
 • Ageas (verzekering)
 • Bekaert (productie van chemicaliën)
 • Colruyt (voedingsretail)
 • Ahold Delhaize (foodretail)
 • D-Ieteren (automobiel)
 • Elia (energie)
 • KBC (bank / verzekering)
 • UCB (farmaceutisch)
 • Umicore (materiaaltechnologie)

 

Vacatures in België

De meeste beschikbare banen in Brussel zijn voor hooggeschoolde werknemers in de dienstensector. Deze omvatten financiën, internationale instellingen en bedrijven, makelaars in onroerend goed, onderwijs en openbare gezondheidszorg en sociale diensten. Ondanks het werkloosheidspercentage in België meldt het land een aanhoudend probleem met een tekort aan vaardigheden, met name op het gebied van IT en engineering.

 

Er zijn ook meer flexibele procedures voor knelpuntberoepen; lijsten met knelpuntberoepen vind je op de gewestelijke werkwebsites – Vacatures.today  , Vindazo.be  in Vlaanderen en Brussel Economie en Werkgelegenheid, plus andere overheidswebsites zoals nieuwejobs.com. Werkloze werknemers kunnen ook in aanmerking komen voor opleidingen (in het Frans) in een knelpuntberoep.

 

Job salarissen in België

België behoort tot de hoogste salarissen en minimumlonen in Europa. In 2017 bedroeg het gemiddelde bruto fulltime salaris € 3.558, – per maand. Dit loopt op tot gemiddeld € 5.330, – per maand voor geschoolde arbeiders met een masterdiploma.

 

Het Belgische minimumloon bedraagt medio 2020 € 1.625,72. België heeft echter ook een van de hoogste belastingtarieven in Europa. Dit is op een glijdende schaal tussen 25-50%, afhankelijk van de inkomsten.

 

U kunt ook meer lezen in onze gidsen over Belgisch minimumloon en gemiddeld salaris en belastingen in België.

 

Werkcultuur in België

De dualiteit tussen de Frans- en Nederlandstalige regio’s komt tot uiting in de Belgische werkplek, die traditioneel de Franse hiërarchische stijl volgt waarin topmanagers alle beslissingen nemen. Dit verschuift echter steeds meer naar de meer egalitaire Nederlandse benadering van plattere en meer open organisaties, met meer informatiestroom en delegatie. Belgen waarderen ook logica en redenering en verwachten dat u argumenten onderbouwt met duidelijke feiten en cijfers.

 

Je werkgever kan je in eerste instantie een tijdelijk contract aanbieden als proefperiode. Over het algemeen werk je waarschijnlijk een 38-urige werkweek met achturige dagen, ongeveer 20 dagen per jaar vakantie plus 10 Belgische nationale feestdagen. Raadpleeg onze gids over jaarlijks verlof in België voor meer informatie.

 

Arbeidswetten en arbeidsrechten in België

Alle werknemers in België, zowel voltijds als deeltijds, krijgen een arbeidsovereenkomst. Wie werkt met een contract van minimaal 12 maanden, heeft recht op minimaal 20 dagen per jaar betaalde vakantie.

 

Contracten bevatten de arbeidsvoorwaarden en vermelden de opzegtermijn die door beide partijen moet worden aangehouden. Dit verschilt per sector, maar het minimum is meestal twee weken voor de werknemer en vier weken voor de werkgever.

 

Hoe vind je banen in België

Vacatures.today banen in België

Bij Vacatures.today Belgische zoektocht naar werk vindt u een voortdurend bijgewerkte lijst van banen in verschillende sectoren in het hele land.

 

nieuwejobs.com

Als je uit de EU, EER of Zwitserland komt, kun je naar banen in België zoeken via nieuwejobs.com, het Europese portaal voor beroepsmobiliteit. Dit maakt deel uit Netwerk van de Job sites en heeft tot doel het vrije verkeer binnen de Europese Economische Ruimte (EER) te bevorderen. U kunt niet alleen werk zoeken, maar ook uw cv uploaden en advies krijgen over de juridische en administratieve kwesties die komen kijken bij het werken in België.

 

Belgische arbeidsbemiddelingsdiensten

Elke regio van België heeft zijn eigen openbaar arbeidsbureau waar je vacatures in België kunt bekijken, je cv kunt uploaden, opleidingen kunt zoeken of advies kunt krijgen over je zoektocht naar een baan van een consultant online of bij een lokaal kantoor:

 

 • Actiris bestrijkt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 • VDAB bestrijkt Vlaanderen
 • Le Forem heeft betrekking op het Waalse Gewest
 • ADG is voor de Duitse gemeenschap in België
 • ONEM is het landelijke arbeidsbureau.
 • Belgische banen in de EU en de NAVO

De Europese Unie biedt werk aan meer dan 40.000 mensen in verschillende instellingen, waarvan er vele in Brussel zijn gevestigd. Je moet wel lid zijn van een EU-land en meestal ook vloeiend in ten minste twee of meer talen.

 

 

Vacatures

 

 

https://vacatures.today/