Belgium Startpage
Image default
Bedrijven

Medisch rekenen

Medisch rekenen

De opleiding verpleegkunde HBO is bedoeld om mensen te leren om de zorg voor de patiënt en zijn zorgvraag en behoefte centraal te stellen. De medewerker dient zich aan de zorgvraag en behoefte van de cliënt aan te passen. Binnen de zorg werk je niet alleen en is samenwerken met collega’s of andere partijen erg belangrijk. Door de zorgvraag te analyseren, samen te werken kun je een aanpak maken.

Binnen de zorg kun je werkzaam zijn in een ziekenhuis, verzorgingstehuis, in de thuiszorg en vele andere mogelijkheden. Binnen de verschillende disciplines kom je verschillende mensen tegen van jong tot oud.

 

Wat leer je tijdens de opleiding verpleegkunde?

De opleiding Verpleegkundige leert je zorg te geven aan mensen. Het kan gaan om lichamelijke zorg of psychische zorg. Een ziekenhuis, verpleeghuis of andere instelling zijn voorbeelden waar je werkzaam kan zijn. Dit vergt een brede opleiding, zodat iedere student een idee krijgt wat bij hem of haar past. Wat wordt behandeld in de opleiding verpleegkunde?

 • vaststellen welke zorg er nodig is.
 • vaststellen van de hoeveelheid zorg.
 • een verpleegplan opstellen, coördineren en uitvoeren
 • patiënten adviseren en coachen, zodat ze voor zichtzelf kunnen zorgen.
 • de voedingspomp bedienen.
 • medicatie in de juiste verhouding inbrengen (verpleegkundig rekenen).

 

Theorie en praktijk verpleging

De verpleegkunde opleiding is vanaf het eerste jaar al praktijkgericht. Door direct het werkveld in te gaan kan een student zich direct oriënteren op de verschillende werkgebieden. Een aantal dagen meelopen in het ziekenhuis en een aantal dagen in de gehandicaptenzorg. Een student kan zelf kiezen waar de ambitie ligt.

Tijdens de stages werk je nauw samen met andere studenten en zijn er bijeenkomsten om werkervaringen te delen.

In het tweede en derde jaar werk je ook een aantal periodes binnen de zorginstellingen. Het tweede en derde jaar maak je praktijkopdrachten en doe je onderzoek naar problemen in de zorg. De student zal in samenwerking met de zorginstelling een probleemstelling vormen en er vervolgens een onderzoek naar te doen. Vervolgens zal het onderzoek gericht zijn om een oplossing te vinden voor het probleem of er mogelijk scenario’s voor te geven. In het vierde jaar bestaat de stage uit een halfjaar meewerken bij een zorginstelling naar keuze.

 

Is er werk in de zorg?

Momenteel is er veel werk te doen in de zorg. De verwachting is dat dit de komende jaren zal gaan toenemen. Nederland is een land dat vergrijst, waardoor de zorgvraag zal toenemen. Wel is de verwachting dat door technologische veranderingen de zorg zal veranderen. Met behulp van technisch verbeteringen kan de zorg efficiënter en goedkoper.

Deze technologisch verbeteringen zorgen ervoor dat er hoger opgeleid personeel nodig is binnen de zorginstellingen. Voor het MBO niveau blijft er werk beschikbaar maar juist in de HBO en WO werkniveaus zal de toename in aantal werkplaatsen fors zijn.

Specialisaties die op hoger niveau mogelijk zijn:

 1. intensive care verpleegkunde
 2. neonatologie (de zorg voor te vroeg geboren baby’s)
 3. oncologieverpleegkunde
 4. diabetesverpleegkunde
 5. GGZ-verpleegkunde