Belgium Startpage
Image default
Financieel

Investeren in een hotelkamer

Investeren in een hotelkamer: hoe werkt dat

Als je geld hebt geïnvesteerd in een hotelkamer, kun je daar een heel mooi rendement op behalen. Maar dit werkt wel iets anders dan wanneer je eigenaar bent van een huis of een vakantie-appartement dat je verhuurt. In die gevallen kun je, als je daar behoefte aan hebt, er zelf in gaan wonen. Dat gaat bij een hotelkamer niet. Daarentegen heb je bij een klassieke vastgoedbelegging alleen de huurinkomsten, maar deel je bij een hotel mee in de totale winst.

 

De bezettingsgraad bepaalt in hoge mate je rendement

Het komt er dus op neer dat je niet alleen verdient aan de kamerverhuur, maar ook aan de verkochte ontbijten en diners, dranken, fietsverhuur, et cetera. Daarbij doet het er niet toe of ‘jouw eigen’ hotelkamer bezet is of niet. Waar het om gaat is dat je de bouw van het hotel meegefinancierd hebt en dat verdien je nu terug. Hierbij is de bezettingsgraad van het hotel een belangrijk cijfer. Hoe meer gasten in het hotel verblijven, des te hoger de inkomsten. Bij een hoge bezettingsgraad kun je al snel een rendement verwachten tussen de vier en de zeven procent.

 

Je deelt als investeerder mee in de totale winst

Maar hoe wordt je rendement nu precies berekend? Laten we als voorbeeld uitgaan van een hotel met 100 kamers. Daarvan is er eentje van jou. Maakt het hotel winst, dan wordt daar eerst nog 10 procent van afgehaald voor de beheerskosten. De 90 procent die overblijft wordt over de 100 kamereigenaren verdeeld. Op die manier deelt iedere investeerder dus evenredig mee in de totale winst van het hotel. Je krijgt je rendement doorgaans iedere drie maanden uitgekeerd. De opbrengst kan daardoor natuurlijk wel variëren, afhankelijk van het seizoen of vakantieperiodes.