Belgium Startpage
Image default
Woning en Tuin

Hoe plaats je een binnendeur?

Ben je een beetje handig, dan kun je een binnendeur prima zelf plaatsen. Het is belangrijk dat je zeer nauwkeurig te werk gaat. Bij het plaatsen van een binnendeur kun je gebruik maken van een kant-en-klare deurkit zodat je ook direct kozijnen hebt, of ervoor kiezen de kozijnen zelf te maken. Thys deuren worden steeds geleverd in zo’n kant-en-klare kit.

Een binnendeur plaatsen met een kant-en-klare deurkit

Het eenvoudigste is om te werken met een kant-en-klare deurkit. In een dergelijk pakket, wat je bij elke leverancier kunt laten maken, vind je behalve de gewenste binnendeur ook direct de kozijnen en de scharnieren. Bovendien kan je ook zo’n kit met binnendeuren goedkoop online kopen.

Opmeten, voorbereiden en ophangen

Eerst meet je de sponning van het kozijn op drie verschillende plaatsen. Schaaf of zaag nu de deur op maat. Zorg ervoor, dat wanneer de deur aan de scharnierkant tegen het kozjin aan staat, je 2 millimeter ruimte overhoudt.

Een deur heeft drie scharnieren. Teken de scharnieren af. Houd hierbij 10 tot 15 centimeter vanaf onder- en bovenkant aan en het derde scharnier precies in het midden. Teken ook de dikte van de scharnierplaat af in de voorkant van de deur. Maak met een blokbeitel de gewenste uitsparing en schroef de scharnieren vast op deur.

Zet nu de deur recht in het kozijn. Leg een paar latjes onder de deur zodat deze precies recht en op de juiste hoogte staat. Nu kun je de scharnieren bevestigen aan het kozijn door ze vast te schroeven. Hangt de deur recht, dan sluit je de deur en teken over de hele deurlijst de plaats voor de slaglat af. Zaag de deurlatten op maat en zet ze met spijkers vast in het kozijn.

Het monteren van de deurklink

Heb je een kant-en-klare deur, dan zal er aan de sluitzijde al een uitsparing in het hout zitten voor de deurklink en het slot. Zet de sluitplaat haaks op de deur en teken de plaats af voor het gat van de deurklink.

De sluitplaat moet precies tegen de rand van de deur zitten.

Boor nu het gat voor de deurklink. Teken nu de schroefgaten af op beide kanten van de deur. Boor nu de gaten en schroef de plaatjes vast. Teken de onder-en bovenkant van de dagschoot af op het deurkozijn en plaats het sluitplaatje op het kozijn.