Belgium Startpage
Image default
Cadeau

Geschiedenis van cadeaus geven

Een van de belangrijkste aspecten van het Kerstfeest is het geven van cadeaus. Hoewel nog steeds de meeste Nederlanders meer bij Sinterklaas cadeaus geven maar door Amerikaanse invloeden gaan ook steeds meer cadeaus tijdens het Kerstfeest. Maar waarom geven we eigenlijk cadeautjes met Kerst?

Wanneer het gebruikelijk werd om met Kerst cadeautjes te geven is niet bekend. Maar net zoals vele Christelijke feesten, zijn er veel oudere, heidense gewoontes die worden uitgeoefend op deze dagen. Het geven van cadeautjes was aal een gewoonte bij de Romeinse saturnaliën. Dit feest is gewijd aan Saturnus en het was normaal om een cadeau mee te nemen voor de gastheer als men bij hen thuis werd uitgenodigd voor het avondeten. Doordat met Kerst vaak met de hele familie ergens gegeten wordt, zou dit een reden zijn waarom wij cadeautjes uitdelen met Kerst.

Het cadeautjes geven zou ook kunnen zijn ontstaan door een Christelijke traditie. Toen Jezus geboren werd en bezocht werd door de Drie Koningen, boden hem de goud wierook en mirre aan. Het geven deze geschenken zou dus te maken kunnen hebben met waarom wij nu ook cadeautjes uitdelen met Kerst.

De meest logische invloed van het Kerstfeest en het geven van cadeaus zou kunnen zijn beïnvloed door het Sinterklaas feest. Al vanaf de middeleeuwen was Sint Nicolaas bekend in Nederland en andere delen van Europa en toen al werden er af en toe cadeautjes uitgedeeld door de Bisschop. Er was dan een cadeau voor haar en een cadeau voor hem. Na de Amerikaanse revolutie, waren de Amerikanen opzoek naar andere invloeden in hun cultuur en kunnen hier Sint Nicolaas en het uitdelen van cadeautjes als voorbeeld gebruikt hebben. Vanaf de 19e eeuw was er dan ook een op Sinterklaas lijkend figuur te zien op kerstfeesten in Amerika. De naam werd verbasterd tot het Amerikaanse Santa Claus met de welbekende rode kleding en lange baard. Hieruit ontstond uiteindelijk de dikbuikige Kerstman. De Sinterklaas traditie werd hiermee overgenomen door de Kerstman, die er dan een gewoonte van maakten om de cadeaus onder de kerstboom te leggen.

http://www.cadeau-cadeau.nl