Belgium Startpage
Image default
Bedrijven

Een korte motivatiebrief schrijven in 3 stappen

Een motivatiebrief hoeft geen ellenglange tekst te zijn. Vaak volstaat het om kort en bondig je motivatie toe te lichten. Je schrijft dus beter een korte motivatiebrief. 

Hoe kort?

Streef naar een 200 tot 300-tal woorden. Dat is meer dan voldoende om de belangrijkste zaken te vertellen. Is je brief toch langer, schrap dan alle overbodige informatie totdat je de limiet van 300 woorden bereikt.

In 3 stappen naar een korte motivatiebrief

Een korte motivatiebrief schrijven doe je zo:

  1. Introductie. Gebruik een formele aanhef, gevolgd door een korte openingszin.
  2. Kern. Dit is het belangrijkste gedeelte van je brief. Vertel waarom je de geschikte kandidaat bent en waarom het bedrijf je aanspreekt.
  3. Afsluiting. Verwijs naar je cv voor meer informatie en stuur aan op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

In de praktijk (voorbeeld)

Je korte sollicitatiebrief kan er als volgt uitzien:

Beste mijnheer Veenstra,

Ik zag uw vacature op LinkedIn en dacht direct: deze baan is mij op het lijf geschreven.

Mijn opleiding digitale communicatie vormt de perfecte basis voor deze functie. Deze opleiding vulde ik aan met zes jaar ervaring bij Communicatiebureau X, waardoor ik de nodige technische bagage heb om deze baan uit te voeren. Ik kan bijvoorbeeld digitale campagnes opzetten, schrijven voor zoekmachines, content kalenders opmaken, enzovoort. 

Waarom uw bedrijf mij aanspreekt? Het gevarieerde portfolio aan klanten en de overwegend jonge collega’s. 

In mijn cv vindt u meer informatie over mijn sterke punten. Die kom ik graag toelichten tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Met vriendelijke groeten,
Sarah Vermassen