Belgium Startpage
Image default
Huishoudelijk

De juiste internetaansluiting voor je nieuwbouw

Je nieuwbouw woning is niet compleet zonder een internetaansluiting. Maar voordat je via wifi of een vaste aansluiting kan surfen, moet je een verbinding maken tussen de woning en het netwerk in de straat. Een groot deel van deze voorbereidende werkzaamheden moet je zelf uitvoeren. Hier vind je de belangrijkste informatie.

Stap 1: Sleuf graven

Tegenwoordig bevinden de meeste distributielijnen zich onder de grond. Daarom moet je een sleuf graven van de rooilijn (meestal waar het voetpad begint) tot aan de woning. Deze moet minstens 60 cm diep zijn. Zo wordt de kabel niet beschadigd wanneer je in de tuin werkt. 

Stap 2: Wachtbuis plaatsen

In deze sleuf plaats je een wachtbuis in harde PVC met een gladde binnenkant. Zorg dat deze een diameter heeft van minstens 50 mm. Deze kunststof wachtbuis loopt tot binnenin de woning via een energiebocht of een opening in het metselwerk.

Stap 3: Kabel kopen

Zowel bij Proximus als bij Telenet moet je zelf een kabel kopen om de aansluiting te maken. Voor Proximus is dat een ‘Smarttube’, een door Proximus gecertificeerde kabel. Voor Telenet is dat een PE-kabel. Het juiste type is afhankelijk van de lengte die je nodig hebt. Opgelet: tel 3 meter extra bij de lengte van de kabel om de aansluiting te vereenvoudigen.

Tip: Sluit je 2 of meer tv’s aan op meer dan 20 meter van je basisopstelling? Kies dan één type hoger.

Stap 4: Afspraak maken

Ziezo, nu is alles klaar voor de internetaansluiting in je nieuwbouw. Het enige dat nog rest is een afspraak maken met de installateur. Die komt dan langs om de verbinding met het distributienetwerk te maken. Let wel op, want het kan enkele weken duren voordat er iemand langskomt. Wees er dus tijdig bij.