Belgium Startpage
Image default
Kinderen

De groei van de kinderfiets: van loopfiets tot grote mensen fiets

 

In een fietsland als Nederland wordt een kind al vrij snel gewend aan fietsen. Zo wordt van het kind geacht dat hij op aanzienlijke leeftijd al best goed kan fietsen. Om dit te bereiken wordt er voor zowel jongens fietsen als meisjes fietsen van verschillende soorten fietsen gebruik gemaakt, zodat er als het ware met de groei van het kind een zelfde groei ontstaat in de soort fiets die het kind heeft.

De loopfiets en driewieler

Om een kind te laten wennen aan wat stabiliteit en evenwicht is, is het goed om een kind eerst te laten wennen aan een loopfiets. Een loopfiets is een fiets waarbij het kind met de benen moet duwen om vooruit te komen. Hiermee krijgt het kind het eerste gevoel van evenwicht houden en stabiel op de fiets zitten.

Omdat het enige wat aan een loopfiets mist de trappers zijn, is het principe van een loopfiets een goed begin. Vervolgens kan verder gegaan worden naar de driewieler. Met een driewieler kan het kind al daadwerkelijk fietsen, maar blijft hij stabiel door het extra wiel waardoor evenwicht geen rol speelt. Een driewieler wordt ook wel gebruikt als speelgoed voor het kind en is daarom een prima begin voor een echte fiets.

De fiets met zijwieltjes en de kinderfiets

Als het met een driewieler goed afgaat en het kind krijgt de leeftijd dat het kan leren fietsen, dan komt het moment om eens te gaan kijken naar een kinderfiets. Deze fiets zal in eerste instantie met zijwieltjes moeten werken, zodat het kind wel moet balanceren op de fiets, maar nog niet alles hoeft te doen op basis van evenwicht.

Het kind heeft de zijwieltjes om op terug te vallen als het zelf zijn evenwicht niet meer kan houden. Als het fietsen met zijwieltjes een tijdje goed gaat, is het tijd om de zijwieltjes los te koppelen en gewoon te gaan fietsen. Dan komt het aan op vallen en opstaan om het evenwichtsgevoel te krijgen, maar na het tijdje zal het goed gaan en kan de fiets met het kind gaan meegroeien, van kinderfiets tot dames- of herenfiets.

 

http://www.kinderfietsenwinkel.be