Belgium Startpage
Image default
Bedrijven

Belgische kooktip: Je eigen mosterd maken

Weet jij hoe je zelf mosterd maakt? Kinderlijk simpel! Het enige wat je nodig hebt, zijn enkele ingrediënten en een beetje geduld.  Zoals je weet, ben ik een groot voorstander van ‘home made’, oftewel van zelf maken.  Zelf maken is vaak veel makkelijker dan je denkt en het heeft twee ontzettend grote voordelen. Je leest er alles over in deze blog van de Belgische maaltijdbox-vergelijker

1. Je weet precies wat je eet

In bijna alle pakjes, zakjes potjes, kant-en-klaar en andere supermarktproducten zit suiker.  En verder zitten er vaak ook nog een hoop kleurstoffen, bewaarmiddelen en E-nummers in, die je niet kunt thuisbrengen. 

2. Je maakt het helemaal zoals je zelf wilt

Zelf maken geeft je de ruimte om te variëren en te experimenteren.  Misschien wil je net een tikkeltje meer of minder zout en peper, of misschien wil je wat meer kruiden of andere kruiden?  Dat is allemaal mogelijk wanneer je geen kant-en-klaar koopt, maar zelf kookt. En dat geldt ook voor mosterd.  Zelfgemaakt is mosterd veel lekkerder dan die uit de supermarkt én je kunt er eindeloos mee variëren!

ingrediënten (voor 350 g mosterd)

  • 100 g geel mosterdzaad (of 50 g geel en 50 g zwart mosterdzaad)

  • 200 ml witte wijnazijn

  • 1 tl kurkuma (geelwortel)

  • zout naar smaak

Basisrecept mosterd

  1. Laat het mosterdzaad een nachtje weken in de azijn.

  2. Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in de keukenmachine en laat deze 5 tot 10 minuutjes draaien tot de mosterd de gewenste structuur en dikte heeft bereikt.  (Voeg eventueel nog wat wijnazijn toe.)

  3. Proef van de mosterd, voeg zout naar smaak toe en laat de keukenmachine nog even draaien om het zout gelijkmatig onder de mosterd te mengen.

  4. Schep de mosterd over in een (uitgekookte) conserveerpot en laat 1 tot 3 weken rijpen in de koelkast.

Lekker variëren

Zelfgemaakte mosterd is in al zijn eenvoud al heerlijk gewoon op een klein stukje stokbrood.  Maar je zou ook eens een mosterd kunnen maken met bijvoorbeeld honing, dille, dragon, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, karwijzaad, of chilipepers. Wat je ook eens kunt proberen, is de witte wijnazijn vervangen door bijvoorbeeld dragonazijn.  Of je kunt de mosterdzaadjes van te voren eventjes roosteren.  Dat geeft een nootachtige smaak aan de mosterd. Vind je het nu leuk om zelf mosterd of een bepaalde dressing te maken? Met de maaltijdbox van Dinnerly, HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu maak je elke week de lekkerste gerechten helemaal zelf. Van simpel tot complex, je kunt zelf jouw recepten kiezen. Leuk, lekker en ook nog eens hartstikke gezond.